sobota 14. srpna 2010

Kloubní výživa pro štěňata velkých plemen - ANO či NE?


Mnoho nových majitelů štěňat obzvláště štěnat velkých a obřích plemen si klade otázku, zda přidávat kloubní výživu štěněti, které je krmeno superprémiovým krmivem.

Správná výživa během tohoto období je velmi důležitá, neboť na správném vývoji a stavbě kostí a kloubů záleží kvalita celého dalšího života Vašeho psa.

Podávat kloubní výživu u štěňat velkých plemen?

V tomto případě, zní odpověď ANO. Přidáváním kloubní výživy u štěňat nic nezkazíte naopak v období maximálního růstu kloubní výživa pozitivně ovlivní správný vývin pohybového aparátu.

Proč je doporučováno podávat kloubní výživu u štěňat velkých plemen?

- U štěňat psů velkých a obřích plemen se během růstu setkáváme se zánětem dlouhých kostí. Toto onemocnění se projevuje kulháním, které se přesunuje z jedné končetiny na druhou a může takhle postupovat na všechny končetiny.

- U štěňat velkých plemen se rovněž setkáváme s velmi známým onemocněním dysplazie kyčelních kloubů. U tohoto onemocnění se na potomky přenášejí predispozice k tomuto onemocnění, to znamená, že štěně se nerodí s postižením kloubů, ale že toto onemocnění se postupně vyvíjí během života štěněte.

- Další vývojové onemocnění, se kterým se setkáváme u velkých plemen, je genum valgum. Toto onemocnění se projevuje tzv. "X postojem" pánevních končetin a dochází u něho k deformaci stehenní a holenní kosti. Nejčastěji se s tímto onemocněním setkáváme u irského vlkodava, mastifa, dogy, bernardýna apod.

Vzhledem k těmto skutečnostem se doporučuje u štěňat velkých plemen podávat kloubní výživu pro správný vývoj kloubních tkání po celé období vývoje štěněte.

Správná výživa během tohoto období je také velmi důležitá, neboť na správném vývoji a stavbě kostí a kloubů záleží kvalita celého dalšího života Vašeho psa.

Klouby psů obzvláště těch velkých jsou velmi zatěžované a není divu, vždyť na ně působí váha celého těla.


Nejdůležitější je věnovat zvýšenou péči kloubům již během vývoje štěněte, neboť v tomto období dochází ke stavbě kloubů, s níž potom v dospělosti nemůžeme nic dělat.

Pokud chcete zakoupit kloubní výživu pro štěňata, doporučuji některou z níže zmíněných:

Alavis 5 pro psy a kočky je novinka od známé kanadské firmy Alavis. Je určen štěňatům velkých a obřích plemen během vývoje.

Hyalutidin je určen všem štěňatům od tří měsíců stáří v období maximálního růstu jako podporu pro správný vývin pohybového aparátu.

Canina Canhydrox GAG -  u štěňat rychle rostoucích plemen psů – výživa, ochrana a regenerace chrupavek a vazů v kloubech, zlepšení pohyblivosti, prevence arthritidy.

Mohlo by vás zajímat:

Labradoři mívají artrózu, jorkšíři zubní kámen a šarpejové alergii...
Vápník v potravě štěňat a jeho rizika
Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo
Bolest kloubů u starších psů
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?

Žádné komentáře:

Okomentovat