čtvrtek 6. června 2013

Artritis u psů - Příčiny, příznaky, léčba, kloubní výživa, krmivo

Artritis u psů
Artritis neboli artritida je zánět kloubů. Způsobuje nepříjemnou bolest a omezení pohybu v postižených kloubech. S přibývajícím věkem dochází u psů stejně jako u člověka k degeneraci chrupavek. Dalo by se říci, že většina starších psů obzvláště velkých plemen (německý ovčák, zlatý retrívr, rotvajler, labrador atd.) trpí postižením kloubů různého stupně.

Artritis se vyvíjí tehdy, pokud je kloubní chrupavka opotřebována rychleji, než může být nahrazena. Chrupavka slouží jako nárazník na ochranu kostí, proto, jeli opotřebována, klouby zduří a bolestivost  způsobuje zhoršení pohyblivosti.

Přestože tyto změny na kloubech nejsou zcela léčitelné, lze pomocí výživy udržet zdravé chrupavky, zmírňovat bolest a zpomalit vývoj onemocnění.  Pohyb je pro psa velice důležitou a přirozenou součástí života. Pokud mu pohyb způsobuje bolest, přestává běhat, vstávat, chodit do schodů, odmítá nastoupit do auta atd. Méně pohybu má za následek vznik nadváhy nebo obezity. To zatěžuje klouby ještě více a kromě toho nadváha zatěžuje srdce, má vliv na vznik cukrovky atd.

Příznaky artritis

- problémy s pohyblivostí při chůzi, běhání, skákání
- problémy při vstávání z klidu
- problémy při chůzi do schodů
- bolestivost



















Přičiny artritis

1. Věk
Většina starších psů má postižení kloubů různého stupně

2. Plemeno
Velká plemena jsou k tomuto onmocnění náchylnější.
Německý ovčák, labradorský retrívr, zlatý retrívr, dogy (bordeauxská), rotvajler, dobrman atd.

3. Nadváha
Jak již bylo řečeno, nadváha extrémně zatěžuje klouby.

4. Úrazy a poškození

5. Vrozené defekty

6. Infekce

Speciální krmivo tzv. veterinární dieta spolu s kloubní výživou má vysoce pozitivní vliv a zlepšuje stav pejska s kloubními problémy. Více informací naleztete zde:

Klinické veterinární diety pro psy s artritis

Klinicky testované krmivo s vysokým obsahem mastných kyselin zmírňuje zánět v okolí kloubů a blokuje účinky enzymů odpovědných za destrukci chrupavky. Obsažený glukosamin a chondroitin sulfát v krmivu, podporuje regeneraci chrupavek. Kontrolovaný obsah kalorií a vysoký obsah L-karnitinu jsou prevencí k získání nadváhy a pomáhají při tvorbě podpůrných svalů.

Kterou kloubní výživu vybrat? Mezi osvědčené patří Hyalutidin DC aktiv, Canina Petvital GAG nebo Alavis 5. Pomáhají od bolesti a zároveň dopňují chybějící chondroprotektiva do postižených míst.

Kloubní výživa pro psy

Je otázkou, zda je obsah chondroprotektiv (látek chránících klouby - chondroitin sulfát, glukosamin sulfát) v krmivu dostačující. Dodávat kloubní výživu ve formě prášků, tablet nebo tekutiny se jeví jako účinný způsob jak dodat chybějící kloubní výživu a chránit tak klouby ať už dospělého jedince či štěněte preventivně nebo terapeuticky u starčích psů nebo psů velkých plemen trpící bolestí kloubů z důvodu artritis neboli artritidy.

Doporučená kloubní výživa pro psy s artrozou:

Hyalutidin CD aktiv
Canina Petvital GAG
Nomaad ArtiVit forte prášek 

Související články:

Hyalutidin HC aktiv - účinná ochrana vašich kloubů
Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?
Jsou chondroprotektiva v krmivech pro psy dostačující? 
Hyalutidin - Je opravdu lepší než ostatní kloubní výživa? 
Bolest kloubů u starších psů
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky
Přehřátí psa - rizika, první pomoc, prevence
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?







1 komentář:

  1. V tomhle ohledu se fakt vyplatí kupovat kvalitní krmivo pro psy, protože jsou to peníze, které se vám vrátí třeba na tom, že ve stáří psa neutrácíte tisíce za veterinární vyšetření. Věřte mi, že jsem viděl rodiny se psy, kteří byli krmeni papírovými granulemi celý život a na sklonku života fakt nevypadali dobře. A ta diagnóza byla vlastně pořád stejná – artritida a celkově problém s klouby a kostmi.

    OdpovědětVymazat