pondělí 16. května 2011

Proč jsou kočky mlsné a vybíravé?




Kočka se nevrhne na všechno. Nejdřív přece musí ochutnat.Kočky jsou také pověstné tím, že jen tak něco nesní a bývají vybíravé. V tom případě to hned nemusí znamenat, že majitel dělá něco špatně.

„Vybíravost koček je způsobena tím, že mají tři tisíce chuťových pohárků, zatímco u psa jich najdeme jen asi sedmnáct set. Pro zajímavost, u člověka se toto číslo pohybuje mezi dvěma až devíti tisíci,“ konstatuje MVDr. Aneta Novýsedláková. Pokud tedy vaše kočka některé konzervy nebo granule prostě nežere, nezbude vám, než jí nabídnout jiné, které jí zachutnají.

Nebezpečné omyly

Strava určená pro kočky má složení přizpůsobené potřebám kočičího organismu. I v případě, že se snažíte svému zvířeti dopřát to nejlepší, můžete se kvůli vlastní nevědomosti při krmení dopouštět nejrůznějších omylů. Jejich následky se většinou neprojeví hned, obtíže se objeví až po čase, ale mnohdy mohou být fatální.

K misce granulí neodmyslitelně patří miska čerstvé čisté vody. Aniž si to tedy uvědomíte, můžete nesprávnou stravou své kočce ublížit natolik, že jí způsobíte akutní (průjem) nebo dlouhodobé, případně i nevratné potíže. Často se neobejdou bez speciální veterinární léčby, někdy je nutný i chirurgický zákrok (močové kameny). A pokud o svého miláčka nebudete chtít přijít, mnohdy už bude odkázán jen na speciální dietu (například při ledvinových obtížích).


Čeho se vyvarovat při krmení kočky


Potřeby pro kočky

Mohlo by vás zajímat:

Labradoři mívají artrózu, jorkšíři zubní kámen a šarpejové alergii...

Jak může chovatel ovlivnit nežádoucí nadměrné línání

Jak dosáhnout krásné, zdravé, leské a správně vybarvené srsti u vašeho psa?

Jak rozpoznat kvalitní krmivo pro psy

Jak čistit psovi zuby - 4 základní kroky

Zápach z tlamy u psa a kočky

Kvalitu psí stravy poznáte podle srsti, žeber a stolice

Jak krmit psa - Obecné zásady krmení psů

Žádné komentáře:

Okomentovat