středa 5. května 2010

Hračky pro psy - 2 tipy jak podpořit inteligenci a zdravý pohyb


Někomu se může zdát, že kupovat hračky pro psy, je věc zbytečná. Ano, může si najít klacík, kamínek, šňůrku...A nebo taky vaši botu, rukavici, plastovou konev...a to už asi není takúplně v pořádku a navíc vás to bude stát daleko víc, než hračka pro psa.

A že si pes s něčím hrát musí je jisté a to mám na mysli nejen štěňata, ale také dospělé psy a seniory. Hra totiž podporuje inteligenci a udržuje ho v duševní a tělesné kondici.

HRA PODPORUJE INTELIGENCI

Dlohá chvíle otupuje smysly. Když je pes chován v izolaci od ostatních a zná pouze neměnný každodenní koloběh krmení, spánku a procházky po stále stejné trase, pak trpí. Pomalu ztrácí svou přirozenou zvědavost, ochotu učit se i jemu vlastním sociálním dovednostem. Na všechno, co nemůže okamžitě do svého světa zařadit reaguje buď uzkostně nebo agresivně.

A možná to znáte taky. Necháte pejska doma a když se vrátíte máte pokousané boty, roztrhaný ubrus nebo dokonce okousané křeslo. První chybou je pejska potrestat. Za prvé teď už asi neví, za co je trestán, protože to možná provedl hned když jste odešli. A za druhé se prostě jen nudil a nebo mu bylo smutno a tak si zkrátil dlouhou chvíli.

TIP pro vás: Pořiďte vašemu pejskovi míč s otvorem na granule. Pejsek se tím spolehlivě na dlouhou chvíli zabaví a ješte ho čeká odměna. Mohu jen doporučit.

FIT DÍKY HŘE

Hry znamená pro vašeho psa především pohyb. Pravidelný a vytrvalý pohyb je nejlepším faktorem pro udržení kondice. Aktivnímu psovi tak rychle nedojde dech a jeho organismus nezačne tak snadno ukládat tuk.

HRA JE ZDRAVÁ

Hry přispívá k psychickému i fyzickému zdraví vašeho psa. A co si budeme nalhávat, prospívá také nám - páníčkům. Zaprvé se i vy dostanete do pohybu a to vám udělá stejně dobře jako vašemu čtyřnohému příteli. Za druhé odbouráte stres - už když se na rozpustilé dovádění psích kamarádů jen podíváte, zapomemnete na každodenní starosti. Díky hře budete vyrovnanější, uvolněnější a navodí se u vás zdravější postoj k životu - skoncování s nutností, tlakem a falešnou ctižádostivostí.



Zdroj: PETmedia


Související články:

Falešná březost u fen - příčiny, příznaky, rizika, léčba 


1 komentář:

  1. Ahoj, děkuji moc za super článek o zdravém pohybu. I já jsem se docela dost nedávno začala zdravě pohybovat jak s mým psíkem, tak i já sama a to tak, že jsem začala chodit na kurzy tance u nás v Ostravě :-) Myslím si, že by se každý měl nějakým způsobem pohybovat :-)

    OdpovědětVymazat